Strony

23 czerwca 2011

Jak smakują kolory?

     Czerwiec to miesiąc bardzo kolorowy na każdej działce warzywnej i kwiatowej. W sadzie dojrzewają maliny, wiśnie. Czereśnie były już w maju, ale pozostało po nich już tylko wspomnienie i to głównie w głowach szpaków, bo to właśnie one były głównymi konsumentami owoców. Efektownie prezentuje się kapusta, sałata i pietruszka naciowa. W różnych miejscach, nawet wśród krzaków pomidorów, rośnie sobie aksamitka, chyba najwdzięczniejszy kwiat w naszym otoczeniu. Ładny, odporny na choroby i suszę, długo kwitnie... i pachnie zupełnie nieźle, choć tu zdania mogą być podzielone.


Dojrzałe maliny.


Złocień maruna kwitnąca w ogrodzie.

Dojrzałe czereśnie.

Pomarszczona sałata krucha.

W ogrodzie rośnie pietruszka naciowa.

Kapusta włoska zwija się w głowę.

Pomarańczowe kwitnące kwiaty aksamitki.

Fotografie: Wiesław Zięba

Polecam również post: Słoneczniki


1 komentarz:

Dziękuję za pozostawianie komentarza i zapraszam ponownie.