wtorek, 4 października 2011

Grzyby - nie tylko jadalne

     Tym razem na blogu pokłosie niedzielnej wyprawy. Zabrałem z sobą mojego nikona, by portretować grzyby, nie tylko te jadalne, ale te które zwrócą moją uwagę. Do koszyczka wpadały podgrzybki i prawdziwki niejako przy okazji. Głównym celem było polowanie z aparatem. Nawet nie próbowałem rozpoznać poszczególnych gatunków. Jest ich tak dużo i są tak do siebie podobne, że zająć tym mogliby się chyba jedynie mykolodzy. Oprócz prawdziwków i podgrzybka złotawego rozpoznałem też czernidłaka kołpakowatego (na drugim zdjęciu). Ponoć młode osobniki są smacznym grzybem jadalnym, ale ja jakoś nie miałbym ochoty próbować. Ciekawostką jest również fakt, że podczas konsumpcji tego grzybka nie wolno pić alkoholu, bo grozi to ciężkim zatruciem. Gdy zjemy jego kuzyna - czernidłaka zwyczajnego - alkoholu nie wolno pić aż przez 40 następnych godzin.

   
żółte grzyby

grzyby naszych lasów

polskie grzyby

grzyby jadalne z polskich lasów

nasze grzyby

polskie grzyby

polskie grzyby

grzyby naszych lasów

polskie grzyby

grzybobranie w naszych lasach

nasze grzyby

duże prawdziwki w naszych lasach


O grzybach napisałem też w poście: Dzikie kartofle


18 komentarzy:

  1. O tym piciu alkoholu i jego skutkach po zjedzeniu tych grzybów nie wiedziałam... Ale informacja pożyteczna. Zawsze trafi się gdzieś jakiś grzyb, może uznany za zupełnie bezpieczny, a do tego dla towarzystwa piwo, wino czy wódka. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem grzyby czy zdjęcia piękniejsze! uwielbiam moment wypatrzenia grzyba, a potem porównywanie zbiorów i las i świeże powietrze.. Dzięki za spacer...

    OdpowiedzUsuń
  3. te jadalne niesamowicie piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskanaly grzybozbior! Sielsko-anielsko wygladaja. Fajnie, ze sie kladles na sciolce dla wiekszosci - to jest najlepsza perspektywa! Dzieki za piekne zdjecia i informacje tez.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne okazy i zdjęcia!!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. z tym alkoholem to mnie przeraziłeś... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje zdjęcia grzybów są świetne i mogłyby być umieszczone w atlasie grzybów. Tego grzybka z drugiego zdjęcia raczej bym nie zjadła i chciałabym znaleźć "przy okazji" tyle prawdziwków. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. No to namieszałeś, umieściłeś zdjęcia jadalnych i niejadalnych razem - tylko czekać, jak się ktoś zatruje ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. those are gorgeous!!!

    a big hello from Madrid,
    elena

    OdpowiedzUsuń
  10. Oho! Exista o mare varietate de ciuperci in zona pe care ati parcurs-o! Imi place mai ales sa le privesc (unele sunt sigur otravitoare).

    OdpowiedzUsuń
  11. powinno być..czernidłak...i wolno go zjeść jak jeszcze nie widać czarnych obrzeży, czyli jak jest zamknięty, w sumie grzyby nie maja żadnych wartości odżywczych i są niestrawiane, więc nie ma potrzeby ich jedzenia, a zatruć się można
    A

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki za poprawienie. Tak, powinno być czernidłak. Jeśli chodzi o grzyby, to nie wartości odżywcze są najważniejsze. Ja je po prostu lubię.

    OdpowiedzUsuń
  13. looks great. are poisonous?

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajne zdjęcia ładnych grzybków.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Schöne Bilderserie so sammle ich auch gern Pilze.

    Gruß
    Noke

    OdpowiedzUsuń
  16. Many nice pictures of different types of mushrooms.

    OdpowiedzUsuń
  17. ale ostatnie to ustawka ;) grzyb okazały pełen aromatu.......

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawianie komentarza i zapraszam ponownie.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.