10 sierpnia 2025

Nasz Chill po żniwach w Ostoi w Chobienicach

     W piątek, 8 sierpnia 2025 odwiedziliśmy Ostoję Chobienice. To właśnie tam, za kompleksem hotelowo-restauracyjnym odbywała się ciekawa impreza nazwana przez organizatorów: Chill po żniwach. Naszym oczom najpierw ukazała się okazała, niedawno wybudowana grillownia. Ale zanim do niej trafiliśmy, obejrzeliśmy stoiska z ceramiką artystyczną, z lawendą i jej różnymi mocno pachnącymi pochodnymi oraz stoisko ze sztuką, głównie grafiką. Jak zwykle, od rzemieślników nie odeszliśmy z pustymi rękami. Piękne i tworzone z pasją przedmioty zawsze kuszą. 

     A potem przyciągnęły nas zapachy płynące z grillowni. Tutaj rządzili panowie, mistrzowie kuchni z Poznania. Zapoznaliśmy się z menu i po krótkim zastanowieniu wybraliśmy dla siebie dwie potrawy. Pierwsza to Glazurowane udko z kurczaka w pyzie, z marynowanym ogórkiem i sałatką z ziół. Drugą potrawą była regionalna kiełbasa na kremowym puree ziemniaczanym z gorczycą i remoulade z kiszonej kapusty. Oba dania były bardzo smaczne, więc po wcześniejszych zakupach, część kulinarną uznaliśmy również za udaną. 

     Organizatorzy pikniku zamówili też na ten dzień pogodę. Było ciepło i bezwietrznie, więc na koniec zrobiliśmy sobie mały spacer po Ostoi i przy okazji zjedliśmy lody. To była udana wyprawa i prawdziwy chill. 

Mistrzowie kuchni przygotowują specjalne dania podczas imprezy Chil po żniwach w Ostoi Chobienice.


Grillownia w Chobienicach i palenisko przygotowane do grillowania kiełbasek.

Ceramika artystyczna na stoisku w Chobienicach.

Duży wybór ceramiki podczas imprezy Chill po żniwach w Ostoja Chobienice.

Świece zapachowe na stoisku w Chobienicach podczas imprezy Chill po żniwach.

Wyroby ceramiczne w Ostoja Chobienice podczas imprezy Chill po żniwach.

Ceramika artystyczna podczas imprezy w Chobienicach Chill po żniwach.

Jedno ze stoisk podczas imprezy w Chobienicach Chill po żniwach, olejki, hydrolaty, poduszki zapachowe.

Obraz podczas imprezy Chill po żniwach w Ostoja Chobienice.

Prace plastyczne Pracowni w lesie podczas imprezy Chill po żniwach w Ostoja Chobienice.

Grillownia w Ostoja Chobienice podczas imprezy Chill po żniwach. W głębi widać gorzelnię.

Regionalna kiełbasa na kremowym puree ziemniaczanym z gorczycą i remoulade z kiszonej kapusty.

Glazurowane udko z kurczaka w pyzie, z marynowanym ogórkiem i sałatką z ziół.

Chill po żniwach w Ostoja Chobienice. Stoły dla gości, w głębi gorzelnia.

Chobienice, 8 sierpnia 2025. Fotografie: Wiesław Zięba


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawianie komentarza i zapraszam ponownie.