Grzyby - nie tylko jadalne
Tym razem na blogu pokłosie niedzielnej wyprawy. Zabrałem z sobą mojego nikona, by portretować grzyby, nie tylko te jadalne, ale te które zwrócą moją uwagę. Do koszyczka wpadały podgrzybki i prawdziwki niejako przy okazji. Głównym celem było polowanie z aparatem. Nawet nie próbowałem rozpoznać poszczególnych gatunków. Jest ich tak dużo i są tak do siebie podobne, że zająć tym mogliby się chyba jedynie mykolodzy. Oprócz prawdziwków i podgrzybka złotawego rozpoznałem też czernidłaka kołpakowatego (na drugim zdjęciu). Ponoć młode osobniki są smacznym grzybem jadalnym, ale ja jakoś nie miałbym ochoty próbować. Ciekawostką jest również fakt, że podczas konsumpcji tego grzybka nie wolno pić alkoholu, bo grozi to ciężkim zatruciem. Gdy zjemy jego kuzyna - czernidłaka zwyczajnego - alkoholu nie wolno pić aż przez 40 następnych godzin.
O grzybach napisałem też w poście: Dzikie kartofle
O tym piciu alkoholu i jego skutkach po zjedzeniu tych grzybów nie wiedziałam... Ale informacja pożyteczna. Zawsze trafi się gdzieś jakiś grzyb, może uznany za zupełnie bezpieczny, a do tego dla towarzystwa piwo, wino czy wódka. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie wiem grzyby czy zdjęcia piękniejsze! uwielbiam moment wypatrzenia grzyba, a potem porównywanie zbiorów i las i świeże powietrze.. Dzięki za spacer...
OdpowiedzUsuńte jadalne niesamowicie piękne:)
OdpowiedzUsuńDoskanaly grzybozbior! Sielsko-anielsko wygladaja. Fajnie, ze sie kladles na sciolce dla wiekszosci - to jest najlepsza perspektywa! Dzieki za piekne zdjecia i informacje tez.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne okazy i zdjęcia!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
z tym alkoholem to mnie przeraziłeś... ;)
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia grzybów są świetne i mogłyby być umieszczone w atlasie grzybów. Tego grzybka z drugiego zdjęcia raczej bym nie zjadła i chciałabym znaleźć "przy okazji" tyle prawdziwków. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo to namieszałeś, umieściłeś zdjęcia jadalnych i niejadalnych razem - tylko czekać, jak się ktoś zatruje ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńthose are gorgeous!!!
OdpowiedzUsuńa big hello from Madrid,
elena
Oho! Exista o mare varietate de ciuperci in zona pe care ati parcurs-o! Imi place mai ales sa le privesc (unele sunt sigur otravitoare).
OdpowiedzUsuńpowinno być..czernidłak...i wolno go zjeść jak jeszcze nie widać czarnych obrzeży, czyli jak jest zamknięty, w sumie grzyby nie maja żadnych wartości odżywczych i są niestrawiane, więc nie ma potrzeby ich jedzenia, a zatruć się można
OdpowiedzUsuńA
Dzięki za poprawienie. Tak, powinno być czernidłak. Jeśli chodzi o grzyby, to nie wartości odżywcze są najważniejsze. Ja je po prostu lubię.
OdpowiedzUsuńlooks great. are poisonous?
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne zdjęcia ładnych grzybków.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSchöne Bilderserie so sammle ich auch gern Pilze.
OdpowiedzUsuńGruß
Noke
Many nice pictures of different types of mushrooms.
OdpowiedzUsuńale ostatnie to ustawka ;) grzyb okazały pełen aromatu.......
OdpowiedzUsuń