Kwaśne jaja
Kiedyś nie znałem tej potrawy, ale jak tylko spróbowałem, moje kubki smakowe od razu ją zaakceptowały. Jest to jedna z tradycyjnych potraw kuchni wielkopolskiej, a u nas w domu przygotowuje ją moja teściowa. Żeby przygotować "kwaśne jaja" dla czterech osób, potrzebujemy:
2 litry wody,
8 jaj (najlepiej z wiejskiego kurnika),
1 łyżkę octu,
3 łyżki śmietany
pęczek włoszczyzny,
1 duża cebula,
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól.
Przygotowanie: Do wody włożyć włoszczyznę, cebulę, przyprawy i gotować do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Całość zaciągnąć mąką, następnie dodać ocet. Do wrzącej potrawy wbić jaja i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami.
Przepis dostałem od teściowej, która nie robi tajemnic ze swojej kuchni, a zdjęcie zrobiłem sam. Jeśli ktoś jeszcze tego nie jadł, warto spróbować nowego smaku. Polecam.
Spróbuję:)odpisałam przepis.
OdpowiedzUsuńKoło Domu: Kwaśne Jaja >>>>> Download Now
Usuń>>>>> Download Full
Koło Domu: Kwaśne Jaja >>>>> Download LINK
>>>>> Download Now
Koło Domu: Kwaśne Jaja >>>>> Download Full
>>>>> Download LINK Kp
Fajnie, że przepis Ci się spodobał. Na pewno będzie Ci smakowało :)
OdpowiedzUsuńTojav, raz kozie śmierć... :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuję, ale... na jesieni. Teraz trochę chyba za gorąco. A te jaja rozumiem, że trzeba podawać, jak są gorące.
Pozdrawiam. :-)
Witaj, dziękuję za odwiedziny!
OdpowiedzUsuńTaki obiadek przypomina mi letnie jedzonko u rodziców, kiedy na stole gościł świeży kapuśniaczek lub zupka z botwinki a do tego ziemniaczki polane smażoną cebulką lub szczypiorkiem... Przepis teściówki chętnie spróbuję:-)
Pozdrawiam Magda z Sielskich Klimatów (przepraszam ale mam problemy z zalogowaniem)
Taka zupka w klimacie żurka/barszczu białego.
OdpowiedzUsuńMój sąsiad (pochodzi ze śląsaka) bo teraz mieszkamy w poznaniu,bardzo czesto gotuje sobie to danie.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem (zamiast wody i śmietany) podstawa tej potrawy to: woda, kwaśne mleko lub maślanka, plus kilka łyżek mąki, plus majeranek. Wodę mieszamy z kwaśnym mlekiem i 2-3 łyżkami maki, po czym zagotowujemy.
OdpowiedzUsuńja nie jadłam ,ale na sam opis i zdjęcie aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńto jest wspaniala zupka jadlem wczoraj w janowie kolo babimostu w lubuskim ziemniaczki ze skwarkami do tego super mniam mniam
OdpowiedzUsuńW JANOWCU W KARCZMIE TABERA
UsuńSmak z dzieciństwa. W końcu po tylu latach znów spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję :) dziękuję
OdpowiedzUsuńwygląda trochę jak żurek
OdpowiedzUsuńMoja mama zawsze to robiła. Mój mąż to kocha 😄, jest smaczne. Polecam. Robimy identycznie jak w przepisie powyżej. Smacznego
OdpowiedzUsuńKoło Domu: Kwaśne Jaja >>>>> Download Now
OdpowiedzUsuń>>>>> Download Full
Koło Domu: Kwaśne Jaja >>>>> Download LINK
>>>>> Download Now
Koło Domu: Kwaśne Jaja >>>>> Download Full
>>>>> Download LINK
Smak z dzieciństwa pyszna zupa. Osobiście nie robiłam ale chodzi za mną od lat 😊trzeba wkoncu spróbować zrobić samemu
OdpowiedzUsuńzupa z mojego dzieciństwa pyszna a te ziemniaczki duszone ze śmietaną i polane cebulką ślina cieknie
OdpowiedzUsuń